Nažalost bliži nam se trenutak kada ćemo se oprostiti od naše kuće i divnog dvorišta na Dedinju. Kao deo našeg dvogodišnjeg plana da do kraja 2020. porastemo do 100 programera, krećemo u potragu za novim poslovnim prostorom. Kakav prostor nam treba? Onakav kakav odgovara našim zaposlenima. Strategija nam je da budemo najbolji IT poslodavac i zbog toga jedino što nam je važno je da našim zaposlenima prostor bude potaman. Jedan od najvažnijih karakteristika jeste da lokacija bude takva da se ne gubi mnogo vremena u prevozu kolima na i sa posla. Većina programera kolima dolaze na posao tako da lokacija kojom se izbegavaju gužve i koja može obezbediti dovoljno parking mesta je ono što nam je potrebno. To znači da Novi Beograd ne dolazi u obzir. Pravili smo analizu i samo radom na našoj trenutnoj lokaciji naši zaposleni mogu uštedeti do 45 minuta svaki dan i mnogo živaca. Pametni izbor lokacije može doneti mnogo slobodnog vremena svaki dan zaposlenima i praktično kao da smo smanjili radni dan za 30-45 minuta.

Tražimo novi poslovni prostor – Nikad na Novom Beogradu

Šta tražimo?

Veličina: Oko 1500kvm

Lokacija: Kontra Novi Beograd. Lokacije sa druge strane reka. Takva da se brzo kolima stiže do nje iz različitih delova grada i da ima dosta neograničenog parkinga. Dakle, zone stop. Centra grada gde ste okruženi zonama ne dolazi u obzir.

Nažalost problem u Beogradu je što poslovnih zgrada van Novog Beograda nema puno. Nama treba 1500kvm tako da teško da ćemo naći dvoljno veliku kuću na Dedinju 🙂 Ne ginu nam poslovne zgrade.

Analiza lokacija iliti kako su Bele Vode jedna od najboljih lokacija za poslovni prostor

Metodologija

Uzeli smo 10 centralnih gradskih opština i pretpostavili smo da je broj zaposleni iz svake od opština proporcionalan broju stanovnika u istoj. Npr cenimo da ćemo imati duplo više zaposlenih iz Novog Beograda nego iz Rakovice. Pomoću Google Mapa smo izračunali vreme dolaska i odlaska na posao iz svake opštine do lokacije koju testiramo. Za svaku od lokacija smo procenjivali koliko se potroši vremena za traženje parkinga i koliko u proseku treba pešačiti od parkinga do kancelarije. Analizirali smo samo slučaj da ne postoji rezervisan parking, fokus nam je na  zaposlenima koji nemaju rezervisano parking mesto. Tako smo došli do prosečnog vremena provedenog u putovanju sa i od posla i došli do šokantnog rezultata – Bele Vode su jedna od najboljih lokacija u gradu po našim kriterijumima 🙂

LokacijaProsečno vreme putovanja na i sa posla
Novi Beograd60 min
Ljutice Bogdana (trenutna lokacija)37 min
Bele Vode40 min
Kumodraška42 min
Luka Beograd51 min