Artikoolacije su se desile kada sam se srela sa Gazdom prošle godine u decembru, da razgovaramo na temu potencijalne saradnje i planova koje HOOLOOVOO ima za novu 2019. godinu. Nisam se nadala da će mi predstaviti ideju koja će mi se toliko dopasti da neću moći da odbijem da radim na njenoj konceptualizaciji i realizaciji.

Naime, Gazdina ideja je bila:

Hajde da pretvorimo naše kancelarije u izložbeni prostor. Organizovanjem prodajne izložbe i promocijom možemo da pomognemo domaćim umetnicima. Naši zaposleni će imati osvežen i lepši radni prostor.

HOOLOOVOO kancelarije se nalaze u ulici Ljutice Bogdana, na Dedinju, iznad Marakane. To su dve ušuškane kuće koje se sa pravom zovu Gornji i Donji dom, imajući u vidu fancy lokaciju. HOOLOOVOO kultura je ponikla u vrtu na Dedinju, a ne u garaži, te je stoga odlikuje neobična familijarnost i povezanost članova. Ko nije ranije čuo za HOOLOOVOO, sigurno su vam upali u vidokrug onog momenta kada su lansirali kampanju Matori developer.

Artikoolacije: izložbe + non-tech paneli

Sa Gazdinin inicijalnim mejlom se rodila ideja da HOOLOOVOO lansira projekat pod nazivom Artikoolacije. Projekat će do kraja 2019. godine predstaviti četiri prodajne izložbe mladih umetnika u HOOLOOVOO kancelarijama. Pozvaće i sve zainteresovane da uzmu učešće u panel diskusijama koje se neće baviti tehničkim temama, već onim životnim.

Zašto životne teme? Dovoljno smo pričali o tehnologijama, to znamo da znate. Šta se dešava u privatnoj sferi? Da li tamo ima nekih tema o kojima biste voleli da čujete mišljenje drugih ljudi? Ne smatramo da se jedna osoba može svesti samo na svoju profesiju, pa tako inženjere ne vidimo samo kao geek-ove. Zbog toga je jako važan aspekt projekta Artikoolacije i kritičko promišljanje nekih društvenih tema, ali i onih koje se tiču naših ličnosti van radnog vremena.

Upišite u kalendar: prvi panel će se realizovati nakon prvomajskih praznika, na temu Biti dobar roditelj, biti dobar partner i (pre)živeti krizu srednjih godina.

U gostima će nam biti dvoje psihologa – Mina Božović, koja se bavi psihološkim savetovanjem baziranim na sistemsko-porodičnoj psihoterapiji i Vladimir Borovnica, porodični psihoterapeut. Učesnici panela mogu otvoreno da postavljaju pitanja na licu mesta, a mogu to da učine i anonimno. Na panelu svi ćemo pitati za prijatelja, pravimo se ludi.

Aktuelna izložba u HOOLOOVOO-u: 1. april – 18. maj

Vratimo se umetnosti! Verujem da odlazite u pozorišta, galerije i muzeje… Čak sam sigurna da ste nekada kupili umetničko delo. Možda niste ljubitelj, a možda do sada niste dali šansu kulturnim sadržajima poput Muzeja savremene umetnosti? Obično kažemo: “Ja ništa ne razumem tu savremenu umetnost, crni kvadrat na beloj pozadini, a onda ispod piše beli kvadrat na crnoj pozadini!” Konzumiranje umetnosti dovodi do izlaska iz zone komfora, inspiriše i oslobađa duh.

Upravo zbog toga, pored prilike da mladi umetnici pokažu i prodaju svoja dela, hteli smo da kolege iz HOOLOOVOO-a izložimo umetničkim delima šestoro mladih umetnika Fakulteta primenjenih umetnosti. Želimo i vama da pokažemo njihova dela, te uskoro očekujte poziv na stručno vođenje kroz izložbu!

Aktuelna prodajna izložba broji 50 radova u različitim tehnikama, a ovo su umetnici sa kojima smo imali zadovoljstvo da radimo tokom dva vikenda postavljanja izložbe: Isidora Ristovski, Isidora Garčević, Dejan Bošković, Radoš Ružić, Miloš Milutinović i Đorđe Milutinović i Marko Kažić.

 

Jovana Tomić
Vođa projekta