Jedan mali tim divnih frontend programera iz Hooloovoo bio je nedavno u poseti JavaScript konferenciji u Veroni, konferenciji koja nosi lepo ime JsDay. Sva trojica nas (divnih programera) iz ovog tima unapred smo zamišljali kako će vedar i sunčan javaskriptni dan osvanuti kad se tog jutra probudimo u ovom prelepom starom italijanskom gradu. Unapred smo pregledali raspored predavanja i krišom jedan od drugog gledali frontend vlogove, da bismo mogli razumeti sve što budemo tamo čuli i pohvaliti se da smo o tome već ranije čuli, a možda čak i malo probali.

Pored toga što nam je firma platila sve troškove puta i kartu za konferenciju, gazda nam je ljubazno odobrio i plaćene dane i obećao dnevnice, pa smo mogli bezbrižno kao deca da se usredsredimo samo na svoju nauku.

Konferencija je trajala dva puna radna dana, devetog i desetog maja. Predavanja su počinjala rano ujutru u 09h, a završavala popodne oko 17h.

Pinterest, AirBnb i ostali

Utisci sa JsDay u VeroniPrvo jutro otvoreno je predavanjem Zacka Argylea, menadžera inženjera u kompaniji Pinterest, koji nas je zabavljao i inspirisao u isto vreme. Zack je sjajan menadžer i izvoleo je prepričati nam celokupnu priču o transformaciji njihove platforme iz običnog staromodnog vebsajta za desktop i odgovarajuće nativne aplikacije za mobilni telefon, u progresivnu web aplikaciju. Zack je takođe i sjajan predavač i uz zvučne efekte, maštovite šale i mnoštvo šarenih slajdova preneo nam je njihovo iskustvo kao da smo i sami u njemu učestvovali.

Usledio je niz predavanja, od kojih možda nisu sva bila tako zabavna kao ovo prvo, ali su bila raznolika i vrlo tehničke prirode. Pauza za ručak trajala je velikodušno dugo, sat i po vremena, i u sklopu cene ulaznice dobili smo tradicionalni italijanski ručak, makarone s mesom i kuvanom šargarepom, zeljem ili sličnim prilogom. Služila se takođe kvalitetna italijanska kafa, domaća ili iz aparata, a vaš skromni autor ovog bloga trudio se i da upotrebi ono malo svog italijanskog da zatraži neku informaciju ili porudžbinu.

Slušali smo o mikroservisima u NodeJS-u, o kojima je govorio naše gore list Ivan Jovanović iz Welltok-a. Objasnio nam je osnovne kriterijume koji moraju da se ispune da bismo nešto mogli zvati mikroservisom, kao i nekolicinu bitnih Node biblioteka koje nam pomažu u razvoju. Slušali smo ljubaznošću Luigia De Rose iz “epic-a” o WebGL-u i dobili mnoštvo vizuelnih primera šta sve može njime da se postigne, a Nir Noy iz “Sela Group” imao je vrlo nezahvalan zadatak da nam do tančina ispriča dokle je stigao standard u izradi vezan za ES modules, kako trenutno funkcioniše i koliko su njegove postojeće bundler alternative ipak još uvek mnogo moćnije.

Naročito zanimljivo predavanje dobili smo od šarmantne Maje Wichrowske iz Airbnb-a, koja je slično kao Zack uspela da animira publiku i zainteresuje nas za dogodovštine svog tima dok su pripremali podršku za RTL jezike na svom sajtu (RTL, za one koji ne znaju, znači Right-to-Left, odnosno jezici koji se pišu s desna na levo). Naime, kako su oni kompanija koja obezbeđuje turistički smeštaj svojim klijentima, bilo im je vrlo važno da podrže arapski jezik i njegove brojne varijetete, valjda jer se brojne egzotične destinacije nalaze na tim prostorima. Kako je njihovo iskustvo pokazalo, taj zadatak nije bio nimalo lak i bilo je potrebno biti inovativan i uporan da bi se sproveo u delo.

Ne bih ovde prepričavao sva predavanja, niti ulazio u tehničke detalje svakog od njih. Raspored predavanja koja smo imali još uvek je dostupan na https://2018.jsday.it/talks.html i cenjeni čitaoci mogu ga lično pogledati. Voleo bih izdvojiti još samo jedno predavanja koje uopšte nije bilo tehničke prirode, nego je Paul Verbeek-Mast smatrao za neophodno da iskoristi jedan ceo termin da nas podseti na značaj timskog rada, borbe protiv diskriminacije, uključivanja novopridošlih kolega, ukratko značaja čiste ljudske dobrote zbog koje ceo svet i dalje ima smisla, i kojom uvek i svuda treba da se vodimo, a to znači isto tako i na radnom mestu.

Sreten Antić, Tomislav Tomčić, i yours truly Darko Maksimović – to smo ta tri divna programera o kojima je ovde reč – sedeli smo jedne od tih dveju večeri u restoranu preko puta amfiteatra u Veroni i pili izvrsno crno vino čijeg imena se ne sećamo… Komentarisali smo predavanja i složili se da nisu sva bila podjednako kvalitetna, da smo iz nekih naučili više nego iz nekih drugih, ali smo se složili da ćemo sve ono što vredi preneti svojim kolegama u Hooloovoo kad se vratimo, ali ovim putem da pokušamo i vama, dragim čitaocima ovog bloga bar delimično da dočaramo naš put i koja je priroda ove konferencije.

Arrivederci