Programeri vole umetnost? Projekat Artikoolacije mi je bio izazovan od samog početka zato što se može smatrati i nekim vidom eksperimenta. Verovatno i pokušajem približavanja i upoznavanja dva sveta – umetničkog i tehnološkog. Glavni cilj koji smo postavili je bila promocija mladih umetnika i njihovog stvaralaštva. Takođe, otvaranje dijaloga o životnim temama i želja da kažemo da programeri imaju i drugih afiniteta osim kucanja koda. U toku prve izložbe i nakon što sam čula prve reakcije na postavljene radove u prostoru, potvrdila sam tezu da se ovde zaista radi o jednom pravom eksperimentu!

Programeri vole umetnost!

Svaka promena u radnom prostoru je značajna, a zamislite koliko reakcija može da izazove predstavljanje novih umetničkih dela na svakih dva meseca. Radovi estetski nisu svima godili, čak je bilo i komentara –

Zašto smo baš mi dobili ove radove koji deluju jako čudno?

Bilo je i reakcija na radove koji su rezultirali pravljenjem svojih umetničkih dela i izlaganja na istovetan način sa kopijom legende koja nosi naziv dela, tehniku i cenu. Prema svim pokazateljima, na dobrom smo tragu 🙂

Prva izložba je predstavila šest umetnika i 50 radova, dok nova izložba, druga po redu, predstavlja 47 radova koje potpisuju 5 umetnika: Jovana Jovanović, Marija Knežević, Marija Stanković, Petar Kovačević i Stefan Jovanović. Svi izloženi radovi su dostupni na HOOLOOVOO-ovom Instagram-u.

Jovana Jovanović

– je studentkinja završne godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Pored slikarstva bavi se i sitoštampom. Dobitnica je nagrade na Bijenalu studentske grafike 2018. godine. U svom radu spaja elemente iz tradicionalne japanske i savremene street art kulture koje prati paleta jarkih, osnovnih i neonskih boja.

programeri, Programeri vole umetnost! Kakvu?

Marija Stanković

– je osnovne i master studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta Umetnosti u Beogradu u klasi Milete Prodanovića 2018. godine. Njena umetnost se bavi trećim svetom. Crteži predstavljeni u okviru ove izložbe prikaz apokalipse daleko posle istrebljenja ljudske vrste.

programeri, Programeri vole umetnost! Kakvu?

Marija Knežević

– se bavi slikarstvom od 2014. godine. Koristi uglavnom akrilnu tehniku na providnim površinama (staklu, pleksiglasu). Studirala je kameru na Fakultetu dramskih umetnosti. ⁣Njen najveći projekat na kojem radi od 2016. je prodavnica Palmas koja okuplja mlade umetnike i mikro brendove iz regiona i šire.

Marijini radovi izloženi u HOOLOOVOO-u proizlaze iz halucinacija, koje je autorka imala tokom svog odrastanja. Njen rad predstavlja konstantni proces prihvatanja i pokretanja momenta njenog ličnog oslobađanja. Pozivajući se na ovo, Marija predstavlja svoje radove u okviru šireg koncepta Intimizma.

programeri, Programeri vole umetnost! Kakvu?

Stefan Jovanović

– je završio osnovne studije novih likovnih medija i master studije grafike i štampanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bavi se fotografijom, kolažima, grafikom i videom. Živi i stvara u Somboru.⁣⁣

“Kolaži koji su izloženi su nastali pre par godina. Zapravo u momentu kad sam se malo zasitio nekih digitalnih stvari kojima sam se bavio. Prvo što mi je palo na pamet je da počnem da radim stvari s rukama ponovo. Kolaž je nekako medij koji mi je pao na pamet jer mi je uvek lakše da napravim nešto kad ispred sebe već vidim materijal koji imam za to. Posle me taj izraz baš zainteresovao i hteo sam da ih prenesem na malo veći format pa sam počeo da se bavim grafikom. Grafike su dobrim delom povukle inspiraciju od tih kolaža i kasnije su čak i škart grafike poslužile kao materijal za nove kolaže. Na taj način moj rad u ta dva medija je cikličan, kolaži inspirišu grafike, a neuspele grafike služe kao materijal za kolaž”, objašnjava Stefan svoje radove.

programeri, Programeri vole umetnost! Kakvu?

Petar Kovačević

– je završio Školu primenjenih umetnosti u Šapcu. Trenutno se bavi digitalnom animacijom i ilustracijom. Pohađa predavanja na Fakultetu likovnih umetnosti na odseku novih medija. Petar ima i YouTube kanal Animated Shorts na kom možete videti animacije kojih je on autor.

programeri, Programeri vole umetnost! Kakvu?

Na kraju, šta je odgovor na pitanje kakvu umetnost vole programeri iz HOOLOOVOO-a? Iskreno, ne znam još uvek. Mogu da kažem da jednako vole apstrakciju i figuraciju, ali da im estetski više “leže” svetlije boje. Nije im strana ni savremena umetnost, a pozitivno reaguju na neuobičajene umetničke izraze.

Ukoliko biste želili da pogledate umetničke radove izložene u HOOLOOVOO-u, kontaktirajte nas direktno ili preko društvenih mreža. Organizovaćemo i vođenje kroz izložbu otvoreno za javnost, zato pratite Facebook i Instagram da biste se na vreme informisali.

Jovana Tomić
Vođa projekta