U Beogradu je 21. oktobra održana tribina predstavnika Vlade o predloženim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana. Iskoristili smo priliku da probamo da dobijemo odgovore na naša pitanja

 

IT industrija donosi sjajne rezultate za privredu Srbije, zašto se onda menjaju uslovi igre?

Ovo pitanje nismo direktno mi postavili. Delimično je odgovoreno u uvodnom govoru a delimično kroz pitanja drugih učesnika. Mere su uvedene sa ciljem stvaranja podjednakih tržišnih uslova za sve IT kompanije. Predstavnik Vlade naglasio je da nisu rađene projekcije kako će uvedene mere uticati na izvoz IT usluga jer je to, kako je naveo, veoma kompleksna računica. Naveo je i da su urađene analize po kojima će država uvedenim merama prikupljati manje poreza nego do sada.

Predstavnik Vlade istakao je više puta da su ove mere najbolje moguće ali smo ostali uskraćeni za objašnjenje šta je uzeto kao kriterijum za merenje kvaliteta predloženih mera.

 

Zašto su najavljene izmene koje diskriminišu programere koji su bili zaposleni u 2019-oj godini u Srbiji (ima značajno više zaposlenih programera nego onih koji su preduzetnici)?

Predstavnici Vlade ne misle da je problem u različitom poreskom tretmanu onih koji su bili zaposleni u 2019-oj u odnosu na one koji su bili preduzetnici a zaposle se do 01.04.2020 jer ionako je nedostatak radne snage na tržištu. Navode i da nije reč o diskriminaciji pošto su uvedene mere za podsticanje zapošljavanja nezaposlenih lica a preduzetnici se smatraju nezaposlenima. Na direktno pitanje da će oni koji su bili zaposleni u 2019-oj jako teško promeniti posao ili naći novi u posao slučaju otkaza jer će biti 46% skuplji na tržištu, predstavnik Vlade je odgovorio da ne misli da će to biti slučaj.

 

Zašto najavljene izmene daju prednost zapošljavanju stranih državljana u odnosu na domaće kadrove?

Kao i na prethodno pitanje, predstavnici Vlade misle da su ove mere dobre za privlačenje stranih državljana da rade u Srbiji jer ioanako nemamo dovoljno IT kadrova. Ne misle da će stranci biti nelojalna konkurencija domaćim programerima.

 

Zašto samo 2 meseca za prilagođavanje (pod pretpostavkom da će se najavljene izmene usvojiti krajem oktobra)?

Predstavnik Vlade je odgovorio da su u svakako u nekom trenutku morale da se donesu izmene zakona, izbegavši da da jasan odgovor zašto jer dat rok od samo 2 meseca.

 

Šta posle 2022. godine?

Nismo dobili nikakav konkretan odgovor osim da naredne 3 godine iskoristimo za dogovor oko toga šta će biti posle 2022. godine. Iako je predstavnik Vlade više puta istakao da su ove mere najbolje moguće nije dao odgovor na pitanje zašto su onda mere privremene.