HOOLOOVOO prilagodio model poslovanja novom zakonu. Od 1. marta svi smo u radnom odnosu, nema više agencija. Naš stav o novom zakonu verovatno znate. Postavili smo gomilu pitanja, uglavnom ostali bez odgovora… Nismo srećni. Ali nismo hteli o tome, hteli smo da vam kažemo kako sad izgleda HOOLOOVOO odavde gde mi stojimo.

Uopšte, kad je počelo, kad su najavili novi zakon, nismo imali pojma kako će to sve da izgleda, ali smo se složili da, šta god se desi – ne želimo da trpe naši zaposleni. Odlučili smo da nećemo dirati plate i još nekoliko stvari, pa posle još nekoliko, ali hajde da krenemo odatle.

______

Neto ostao neto

Kad smo bili na agencijama, primanja smo računali tako što smo cenu radnog sata množili brojem radnih sati u toku meseca. To je bio bruto iznos, što znači da je zaposleni od ukupne cifre odvajao deo i plaćao troškove agencije, odnosno poreze i doprinose.

Tako smo i izračunali neto. Dakle, opet cenu radnog sata množili smo brojem radnih sati. Prosečno na nivou godine, broj radnih sati u toku jednog meseca bio je 174. Od te cifre oduzeli smo poreze i doprinose prema poslednjem rešenju svakog vlasnika agencije, a dodali očekivani godišnji porez na dohodak podeljen na svaki mesec. Očekivani godišnji porez na dohodak / 12.

Ta formula izgleda ovako, pa sad kome je lakše. A i ja pišem konfuzno, to jeste. Uglavnom –

HLV Blog Radni odnos 02
HLV Blog Radni odnos 03

Ovaj očekivani godišnji porez na dohodak. To je suluda neka matematika, nema ni veze.

Poenta je – nismo hteli da taj iznos padne na teret zaposlenog. Hteli smo da neto stvarno ostane neto. Izračunali smo ukupnu cifru (dakle, godišnji porez), podelili je ravnomerno na svaku platu i to je to. Svako dobije koliko mu treba da, kad i taj namet dođe na naplatu, ne mora da zavlači ruku u svoj džep.

______

Godišnji odmor

Cela ta priča u vezi s platom bila nam je baš dosta važna. Svi radimo za novac i bilo nam je jasno da ako tu imamo bilo kakvih nedoumica, sve ovo ostalo… Pa, nije beznačajno, ali… First things first. E sad, radimo, zaradimo, strava, ali hoćemo da odmorimo. To je bila sledeća stvar.

Minimum godišnjeg odmora u HOOLOOVOO-u je 25 radnih dana u toku godine.

To je minimum, to imamo svi. Do dodatnih dana dolazićemo na različite načine. Na primer –

  • Preporuka nosi jedan dan. Neko nam preporuči nekog, mi zaposlimo tog nekog – ovaj prvi dobije jedan dan odmora.
  • Dužina perioda provedenog u HOOLOOVOO-u takođe donosi od jednog do tri dodatna dana.

Samohrani roditelji mogu da računaju na dodatni dan odmora i osobe koje brinu o članu uže porodice sa invaliditetom.

______

HOOLOOVOO-ov program benefita

O programu benefita ćemo pisati odvojen tekst, pratite naš blog. I zašto i kako i šta smo sve uradili i šta radimo i šta ćemo tek. S druge strane, važno nam je da zaokružimo ovu priču i dodamo treću komponentu. Zdravstveno osiguranje.

Kad smo u nekom prethodnom periodu razgovarali sa svima, ideja je bila da zaista razumemo ideju benefita i da odvojimo važno od nevažnog. Sve treba da postoji – i jedno i drugo, ali na primer – ako je zdravstveno osiguranje bezveze, džabe sve voće i Sony i druge neke glupetarije. Tako smo mi to nekako videli i skontali sledeći korak.

Hteli smo ceo paket usluga za sve nas i naše klince. Koliko je moguće potpuniji sistematski pregled. Dodatne usluge, naravno i hteli smo da nam je sve to dostupno na različitim lokacijama. Svi radimo u HOOLOOVOO-u, ali ne živimo svi na Dedinju.

Mara i Marko su odlepili da sve pronađu i ispeglaju, ali na kraju jesu i to ozbiljno dobro.

Dakle, privatno zdravstveno osiguranje. Hitne stomatološke usluge, oftamološki paket i usluge za trudnice. Fizikalna terapija. Sistematski pregled u 32 stavke – sadrži oftamologiju, dermatologiju, stomatologiju, ORL, mamografiju, tumor markere prostate…

Dodatno, obezbedili su nam popuste na usluge određenih zdravstvenih ustanova za nas i članove naših porodica koji nisu osigurani i na usluge van sistema osiguranja.

Ipak, jedan deo cele priče nam je bio važniji od drugih.

______

Paket za trudnice i porodilje

Ideja je bila bezbrižna trudnoća i bezbrižni prvi dani nakon što nam se pridruži bebica. Ovako smo skockali –

Paket za trudnice i porodilje 1
Paket za trudnice i porodilje-2
Paket za trudnice i porodilje 3
Paket za trudnice i porodilje-4
Paket za trudnice i porodilje 5
Paket za trudnice i porodilje 6

I reakcije su bile dobre, pa smo znali da smo uradili dobar posao. I super je još jedna stvar. Ako zatrudni žena našeg kolege, dostupne su joj sve ove stvari (osim prve dve, logično). Kao da je on zatrudneo. Zatrudnio?