Edukacija zaposlenih i već početkom godine napravili smo plan! O tome smo pisali ovde. Glavni razlog za kretanje u tom smeru, osim što volimo da nam zaposleni budu obrazovani i pametni :), je to što želimo da budemo spremni za ono što nam dolazi. Želimo da spremni dočekamo značajniji rast, ako nam se on dogodi a dogodiće se :).

Prepoznali smo dve oblasti gde bi smo da se unapredimo: HR i menadžment. Kroz ceo proces nas vodi Slađa Milošević iz Mobilisa.  Sa Slađom smo najpre napravili strašan plan, nakon toga nam je pomogla u izboru provajdera za prve dve faze: mentorstvo HR-a i tim lider treninzi. Prošlo je 3 meseca od početka, prenosimo vam trenutne utiske.

edukacija, Edukacija zaposlenih – tromesečni presek

HR

U skladu za planom, krenuli smo u mentorski program. Kao mentor je izabrana je Milana Petković iz agencije JustHR. Milana nam se od starta veoma dopala i totalno se uklapa u Hooloovoo priču. Ima značajno iskustvo u radu sa IT firmima i to nam je bio vrlo važan faktor pri odluci da baš sa njom radimo. Prvi utisak se za sada ispostavio kao potpuno tačan. Ceca i Tanja u glas viču “Milana je super”.

Mentorstvo ima za cilj da Tanja i Ceca osveste šta sve HR obuhvata i unaprede znanja iz svake od oblasti. Milana je podelila sve HR procese na 5 grupa i kroz svaki proces se prolazi tokom radionica koje organizujemo na svake dve, tri nedelje. Kao svaki dobar učitelj, Milana je stroga i zahtevna. Vešto izbacuje Tanju i Cecu iz zone komfora, ali i donese čokoladicu uvek kada učenice dobro urade zahtevan zadatak. Svaku radionicu prati i ozbiljan domaći zadatak kao i literatura koju treba da prouče za narednu radioncu. Nema šale. Strava nam je što Milana insistira na tome da ne postoji univerzalni, generički i svuda primenjljiv model već da svaka kompanija mora da pronađe svoj pristup HR procesima prilagođen sopstvenoj kulturi.

Paralelno sa tim krećemo i u primenu onoga što se uči, da znanje ne ostane samo teoretsko. Skapirali smo da nam on-boarding proces nije baš sjajan i da nam je unapređenje istog najveći prioritet, kada pričamo o HR-u. U prethodnom periodu smo poprilično utegli proces zapošljavanja. Prirodno se nameće da nam je on-boarding sledeći prioritet.

Kultura

Diskutujući o on-boardingu, shvatili smo da iako smo firma kojoj je kultura jako važna i vrlo specifična,  ni nama samima nije baš do kraja jasno šta je to zapravo Hooloovoo kultura. Bez jasne kulture rad na on-boardingu je besmislen, jer moramo znati kakvoj kulturi prilagođavamo nove zaposlene. Sa tim u vezi trenutno uobličavamo a i uskoro objavljujemo našu kulturu. Radnu verziju možete pogledati ovde. To nam je osnova za sve dalje. Sledeći korak je unapređenje on-boarding procesa koji mora da se nasloni na kulturu, odnosno da novi ljudi kroz on-boarding skapiraju gde su došli i šta se od njih očekuje. Oduvek nam je bilo vrlo važno da svako i pre nego što pošalje CV skapira šta je to zapravo Hooloovoo, ali ipak koliko god se mi trudili da kroz javnu komunikaciju vrlo jasno objasnimo ko smo i šta smo, ipak je neophodan i rad sa novim ljudima da bi se totalno uklopili u  celu priču. Divno je to što je ceo naš rad na jasnom definisanju kulture i on-boardinga direktna posledica rada sa Milanom.

Ostalo nam je još nekoliko radionica, pa onda pravimo plan za dalje.

Sve u svemu, Milana kida.

Team leader treninzi

Prva faza u edukaciji postojećih i budućih “team leader”-a su 2 treninga. Jedan je bio planiran za maj, drugi za septembar. Majski se dogodio u junu, malo smo zakasnili, šta da se radi :). Junski trening je imao 2 teme, trajao 2 dana: razvoj tima i veštine komunikacije. Zahtev za trening smo poslali na nekoliko adresa i na kraju izabrali Balance Consulting. Prvi trening je održala Marijana Lazić. Na treningu su učestvovali postojeći tim lideri, kandidati za tim lidere i nekoliko zainteresovanih programera. Trening je bio praktično uvod u ove oblasti ali i veoma koristan da osvesti kod budućih i trenutnih lidera značaj komunikacije, tehnike komunikacije, kao i o čemu sve voditi računa da bi se formirao sjajan tim. Trening je prošao ok, bilo nam je zabavno, naši matorci se primili pa svašta nešto pitali, diskutovali. Marijana zna šta radi, dobro je vodila trening i uspešno nas kontrolisala, što ponekad nije lako. U septembru pričamo o liderstvu i tome kako postati dobar lider.

U značaj samih treninga preterano ne verujemo jer ništa se ne može naučiti za jedan dan. Ali su treninzi jako važni kao osnova za dalje učenje i razradu određenih tema. Zato smo odlučili da interno nastavimo diskusije o temama sa treninga, da razmenjujemo naša iskustva i poglede na date teme. Sve sa ciljem da negde napravimo Hooloovoo stil komunikacije, liderstva i menadžmenta uopšte. Kroz diskusiju o tome smo zaključili da je neophodno jasno definisati kulturu firme, na osnovu koje bismo onda mogli da gradimo naš stil komunikacije, rukovođenja…

Čini nam se da ćemo spremnije dočekati septembarske treninge liderstva jer ćemo imati jasniju sliku kakve to lidere želimo, usklađenu sa našom kulturom.