Artikoolacije (link) su projekat koji kancelarije IT kompanija pretvara u izložbeni prostor i omogućava mladim umetnicima da izlažu svoje radove u drugačijem okruženju. Zaposlenima ulepšava boravak na poslu i na svaka dva meseca, na koliko se izložbe smenjuju, unosi novu emociju i energiju u kancelarijski prostor.

Sve izložbe su prodajnog karaktera tako da zaposleni mogu i da kupe radove. Mi stimulišemo kupovinu umetnosti pokrivanjem 40% od ukupne cene umetničkog dela za sve naše zainteresovane zaposlene. NNaravno, radove možete kupiti i ako niste zaposleni u HOOLOOVOOu. Posetite Facebook stranu @kriva.arts (link). 

Artikoolacije su počele kao projekat HOOLOOVOOa, a od 2020. godine su pod okriljem organizacije Krivā (link) s idejom da se uključe i druge kompanije i time značajno podrže mladi umetnici, a zaposlenima ulepša vreme provedeno na poslu. Uprkos tim planovima, pandemija je dom učinila kancelarijom, te su potonje ostale prazne. Ipak, kod nas su prošle godine održane dve izložbe i jedna intervencija u dvorištu.

Proleća 2020. smo bili optimistični, misleći da se koronavirus plaši visokih temperatura, i smišljali smo način za obeležavanje povratka naših zaposlenih u kancelarije. Olga Đelošević, koja je u trenutku kada je epidemija izbila u Srbiji izlagala svoje radove u okviru petih Artikoolacija, došla je na ideju da sa prvim lepim danima naslika velike bele cvetove u dvorištu:   

Sedme Artikoolacije!

Nakon Olgine intervencije u dvorištu, letnje Artikoolacije su predstavile radove Darka Omčikusa i, s jeseni, zbog ponovnog porasta broja zaraženih koronavirusom u Srbiji, projekat je bio pauziran do daljnjeg. 

Godinu dana kasnije, ponovo se radujemo lepom vremenu, ali se ovog puta uzdamo u vakcine i kolektivni imunitet, a ne u vremensku prognozu i predstavljamo vam sedme Artikoolacije!

Umetnici koji izlažu svoje radove na prvoj izložbi u ovoj godini su:
Teodora Rakidžić, Gorana Aća, Luka Jendrišek i Dimitrije Turudić.

Teodora Rakidžić (link)

Teodora istražuje različite sukobe, svetlosti i senke, plošne i reljefne površine, prisustva i odsustva. Tim suprotnostima pokušava da nađe sklad kroz umetničku praksu. U njenim radovima su konture ljudske figure u vidu senke postale simbol umetnikovog prisustva, bilo da je mesto njenog prikazivanja određeni enterijer ili nedefinisani prostor koji je sveden kako bi ona nesumnjivo bila u prvom planu. 

teodora5

Gorana Aća (link)

Gorana rado beleži vremensku prognozu i meditativno pokušava da odgonetne veze između fizičkog pejzaža i unutrašnjeg, intimnog predela. U svoje radove simbolično unosi elemente nevremena, poput mećave ili kišnice. Ispituje kompleksnu mrežu osećanja, unutrašnje borbe ili potrebe koja ne mora biti izgovorena niti imenovana, iako oblikuje izraz lica i pokret tela. Tokom svog procesa rada beleži razgovore iz svakodnevice, kolažira elemente stvarnosti i interpretira ih kroz svoje grafike.

Luka Jendrišek (link)

Luka je oduvek mislio da će se baviti stripom i concept artom, ali je nedavno otkrio tradicionalno slikarstvo kao medijum koji mu najviše odgovara. Voli da istražuje ono što je ograničavajuće, beskrajnim mogućnostima koje nudi ulje. Njegovi radovi su uglavnom hibridi priča i mitova, čije je likove postavio u nova okruženja u kojima oni borave, zauvek, dok čekaju na izlaz iz istih. Njihova sudbina zavisi od mašte posmatrača.

Dimitrije Turudić (link)

Dimitrije se bavi slikarstvom, crtežom i grafikom, a inspiraciju za svoje radove crpi iz drugih vrsta umetnosti poput filma, fotografije, stripa, ilustracije, a često i iz muzike. Kroz tradicionalne medije prenosi estetiku i atmosferu filmskog kadra. 

  • d8
  • d5
  • d1 1
  • d3