Spring, nego šta!? Dragi Marko,

Da ti Gazda nešto kaže. Članak Zašto Marko mrzi Spring? nalazim vrlo interesantnim, ali ne i tačnim. Da budem precizan – zastarelim, na kraju i nekorisnim.

Upire prstom, al’ ne nudi rešenja.

Re: Zašto Marko mrzi Spring? Gazda žustro odgovara!

Jer XML, kažeš? XML konfiguracije se ne koriste vekovima. Ok, trebalo je vremena da se ukine, ali hajde da pričamo o sadašnjosti, ne o prošlosti. Dakle za konfiguraciju se koristi Java, baš kako ti voliš.

Isti komentar za @Autowired polja i @PostConstruct – davna istorija. Složiću se da je to bilo užasno rešenje, ali to više niko normalan ne koristi.

Anotacije

Primećujem da su ti anotacije najveća glavobolja. Kažeš da ne voliš magiju. To je taj old school princip – želim sve da vidim kako radi. Šta će ti onda i bilo koja biblioteka, uzmi lepo napiši svoj jdbc driver, svoj logging engine…. i nema magije 🙂  Moja ideja bavljenja programiranjem je rešavanje konkretnog problema i sve ostalo je suvišno. Ne želim da razmišljam o otvaranju i zatvaranju db konekcije, ne želim da razmišljam ni o transakcijama, ne želim da razmišljam o tome kako napraviti thread pool, pa kako pokrenuti async proces u njemu, pa timeout-i, pa circuit breakeri…. Pa čak i da ne implementiram sam se ovo, kako bi ti predložio, nego da se koristi neka biblioteka, korišćenje biblioteka obično vrlo zagadi sam kod i od 5 linija koda koji su vezani za problem koji rešavaš dobiješ 55 (hint:  Hystrix Command). Sve što nije direktno vezano za problem koji se rešava jeste konfiguracija, a konfiguraciji je mesto u anotacijama.

To što se dogodi da anotacija ima i previše jeste samo stvar loše primene, odnosno organizacije anotacija. Hejtovanje anotacija samo zato što neko napiše kod sa stotinu anotacija je isto kao hejtovanje objektno orijentisanog programiranja jer neko loše organizuje i definiše klase. Stvar je samo u kvalitetnijoj organizaciji konfiguracija.

Stack trace i ostale zamerke

Kažeš ogroman stack trace, sporo se startuje, komplikovano za debug….. nije nego. Ovo me podseća na ono kad ekipa iz Top Gear-a sedne u McLaren i sve im nešto ne odgovara, zvuči kao fax mašina, izgleda dosadno…  Ako hoceš da nađeš manu  u nečemu – naći ćeš. StackTrace jeste preogroman, inicijalizacija bean-ova zna da potraje… ali to je ništa u poređenju sa benefitima koje nam donosi.

 

Na kraju pitanje, kaži Gazdi – ako ne Spring, šta onda?